Albansk Filmdag

Grundidé

Upptäck resan

Albansk film har vuxit sig starkare de senaste åren men det betyder inte att det dyker upp på svenska biografer. Det är något som vi vill förändra och det är där vi vill komma in och erbjuda människor möjligheten att se på albansk film på svenska biodukar.

Albansk Filmdag är själva eventet där vi visar filmerna, har möjliga kringevent och mycket mer i framtiden. Detta är i grunden det vi bygger hela konceptet runt och det är vad våran störta fokus ligger på.

Ett lyckat samarbete

Folkets Bio

mer än en biograf

Biograf Panora är Malmöbornas filmhus i hjärtat av Möllevången, en mötesplats för filmkonsten där vem som helst kan uppleva filmensvärld.

Panora har länge varit en viktig del av filmkluturen i Malmö, med flera olika festivaler, event och visningar av olika slag.

Så Panora var det naturliga valet som samarbetspartner när vi börja söka efter en plats att ha Albansk Filmdag.

Finansiering

Malmö Stad

Malmös Stads Kulturstöd finns till för att erbjuda ekonomiskt stöd till kulturverksamheter i Malmö.

De har varit våran huvudsponsor igenom hela processen och det naturliga valet när vi sökte deras kultur bidrag. Det fanns aldrig några frågetecken kring oss eller vårat event utan istället uppmanade oss att söka så fort som möjligt.

Det är helt enkelt det perfekta kombinationen med Albansk Film och Malmö Stad.

En identitet skapas

Logotypen

Logotypen är en version av örnen på den albanska flaggan. Valet att endast använda en del var både för att skapa en mer ikonisk silhouette men också för att ha mer kontroll över formerna. Allt för att i slutändan ha något som fungerar både stort, smått och något som vem som helst skulle kunna rita själva.

Med färgerna så är tanken att bryta av och skapa något som är unikt för Albansk Film och Albansk Filmdag. 

Vad & Varför?

Filmerna

De filmer vi väljer är de som vi anser vara attraktiva för svenska marknaden och som vi kan nå en större publik med. Då målet alltid är och kommer att vara att sprida albansk film i sverige.

Ofta ser vi på hur populära filmerna är, både i sverige men även internationellt. I processen så går vi även över om det finns ett gemensamt tema för att bygga filmdagen runt.

Till publiken för publiken

Marknadsföring

Våra målgrupper

För att nå ut till en så bred publik som möjligt så var valet att inte endast ha en målgrupp utan bygga upp två. Detta för att sedan anpassa texter, videos och bilder för att nå ut med rätt budskap till rätt målgrupp.

En av de två målgrupperna var de som var intresserade eller har någon koppling till det albanska spårket och kulturen. Den andra målgruppen var de som älskar film, utländskfilm och går på många andra Panora visningar.

Till publiken för publiken

Eventet

År 2020, då vi hade vårat första event, så möte vi samma problem som alla andra med den rådande pandemin. Men trots det så skapade vi både intresse i Sverige men även de som kom ifrån Danmark.

Såklart följde vi Folkmyndigheternas råd kring placering och antalet besökare per film. Men trots det och omständigheterna så sålde vi 95% av alla biljetterna.

En titt mot framtiden

Tack så mycket

Vi vill som sista delen tacka alla samarbetspartners, sponsorer, de som delade våra inlägg på social medier och såklart all de som kom för att se på filmera.